Greek English Germany French Russian
GALLERY  PAINTINGS
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΜΑΣ
SEE OUR PRODUCTS
SEHEN SIE UNSERE WAREN
REGARDEZ NOS PRODUITS
СМОТРИТЕ НАШУ ПРОДУКЦИЮ
 
ALEXAKIS ELEYTHERIOS BLOGSPOT
 

 

 

 

Αλεξάκης Ελευθέριος

Ζωγράφος

Χανιά Κρήτης 1945

Σπούδασε ζωγραφική και διακόσμηση στη σχολή Βακαλό, και παρακολούθησε μαθήματα στην ΑΣΚΤ με τους Ν. Νικολάου και Γ. Μόραλη, καθώς, και στην Εcole des Arts Decoratifs της Γενεύης.
Παρουσίασε το έργο του σε ατομικές εκθέσεις στην Γενεύη, Φλωρεντία, Παρίσι, Νέα Υόρκη, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χανιά, Ρόδο, καθώς, και σε ομαδικές εκθέσεις.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Λυδάκης Λεξικό, 1976

Photogallery

 

ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Από τις προελληνικές κοσμογονίες γεννιούνται μύθοι, που φτάνουν σε μας  κομματιασμένοι πάνω στην γη, γεμάτοι όμως σπορά και μυστήριο.

Ειδώλια και αγάλματα ΄΄πελώρια΄΄  σε σημασία αναδημιουργούνται στους πίνακες του Αλεξάκη, όχι σαν απεικόνιση του μύθου, αλλά δημιουργώντας εννοιολογικές οντότητες, που προχωρούν έξω από τον πίνακα, σημασιολογικά και πλαστικά, αποκρυπτογραφώντας τον μύθο.

Φορτίζοντας την ζωγραφική του γλώσσα, ο Αλεξάκης, κατορθώνει τα έργα του να γίνονται σύμβολα σημασιών, κατασκευασμένα με ύλη από χρώμα και, έτσι, να μιλήσει στην εποχή του».


       ( Kριτική για την σειρά "ΑΠΟΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ" )

ΕΛΕΝΗ   ΒΑΚΑΛΟ

                                                                                   ΑΘΗΝΑ 1993                                                                                                          

 

 
 

«Ο Λ. Αλεξάκης, παίρνοντας αφορμή από τα πράγματα, δημιουργεί πανηγύρια χρωμάτων και σχημάτων. Την εικόνα - το αντικείμενο - δεν το βλέπει στην υπόστασή του την υλική. Το βλέπει σαν αφορμή για να εκφράσει τον ζωγραφικό του κόσμο. Μέσα στις πολιτείες, μέσα στα μνημεία, μέσα στις ιστορικές μνήμες και στα τοπία, ο Αλεξάκης, μας βοηθάει να βρούμε και να κατανοήσουμε τον εαυτό μας. Η ζωγραφική του δεν είναι προχειρολογίες και σκαρώματα, αλλά αποτέλεσμα γνώσης των κανόνων της τέχνης, που του επιβάλλει έναν διαρκή αγώνα και αυτοέλεγχο.
 
 
Τα τοπία, τα εσωτερικά, τα λαϊκά πορτρέτα, τα καφενεία που ζωγραφίζει ο Αλεξάκης δημιουργούν μια παλέτα χρωμάτων που μοιάζει σαν μια λιχουδιά. Η φυσική δράση του χρώματος, μπορεί να πολλαπλασιαστεί με μια ψυχική. Και, αν ο σκοπός της τέχνης είναι να φωτίζει την ψυχή, η ζωγραφική του Αλεξάκη έχει κάτι το μοναδικό και ανεπανάληπτο, που την κάνει πιο συναρπαστική. Μεταδίδει μονομιάς το καθολικό της περιεχόμενο».


ΝΙΚΟΛΑΟΣ   Δ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ

               Καθηγητής Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών

     ΑΘΗΝΑ 1976

 

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΧΑΝΙΩΝ            ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΧΑΝΙΩΝ

 

"Καλλιτεχνική Αναγέννηση" είναι το θέμα των έργων του χανιώτη ζωγράφου Λευτέρη Αλεξάκη, που  παρουσιάστηκαν στην έκθεση που πραγματοποιήθηκε στις 18/12/2009 - 20/12/2009 στην αίθουσα τέχνης του ξενοδοχείου "Σαμαριά".

Στο έργο και την πορεία του καλλιτέχνη αναφέρθηκε  σε συνέντευξη Τύπου ο υπεύθυνος της έκθεσης, δικηγόρος Σταύρος Γκίζας, ο οποίος τόνισε: "με ιδιαίτερη τιμή θα παρουσιάσω τα έργα του χανιώτη ζωγράφου Λευτέρη Αλεξάκη. Είναι η δεύτερη φορά - η πρώτη πριν από 15 χρόνια- που ο ζωγράφος παρουσιάζει πίνακες της συλλογής του στην πόλη μας".

Ο κ. Γκίζας σκιαγραφώντας το προφίλ αλλά και την πορεία του ζωγράφου ανέφερε ότι "ο Λευτέρης Αλεξάκης είναι ένας από τους μεγαλύτερους και ικανότατους ζωγράφους, ο οποίος έχει αναγνωρισθεί διεθνώς. Είναι λοιπόν τιμή μου να παρουσιάσω την έκθεση αυτή. Στη θεματολογία των έργων του ο ζωγράφος «παντρεύει» την αρχαία ελληνική παράδοση από την εποχή των προελληνικών ειδωλίων, των μινωικών θεμάτων της κλασικής εποχής με τη σύγχρονη οπτική ματιά της αφηρημένης τέχνης. Ο συνδυασμός αυτών των στοιχείων στα έργα του τον κατατάσσει ως από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της σύγχρονης ζωγραφικής τέχνης, τα τελευταία 40 χρόνια. Τα έργα του έχουν φιλοξενηθεί στις μεγαλύτερες γκαλερί τόσο της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού".

Ο κ. Γκίζας αναφέρθηκε και στη μεγάλη έκθεση του ζωγράφου που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Απριλίου στο Μανχάτταν της Νέας Υόρκης και θα διαρκέσει 4 μήνες, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι "η έκθεση θα αποτελέσει το κοσμικό γεγονός της Νέας Υόρκης. Στα εγκαίνια σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε πρόκειται να παρευρεθεί και ο πρόεδρος των Η.Π.Α. Μπάρακ Ομπάμα", ενώ πρόσθεσε ακόμα "η σύζυγος του προέδρου των Η.Π.Α., έχει αποκτήσει πίνακα του Λευτέρη Αλεξάκη ο οποίος βρίσκεται και κοσμεί, μαζί με άλλους πίνακες κορυφαίων ζωγράφων του κόσμου τον Λευκό Οίκο".
Από την πλευρά του ο καλλιτέχνης κ. Αλεξάκης σημείωσε ότι "στην έκθεση θα παρουσιάσω μία μικρή συλλογή των έργων μου, ενώ ευελπιστώ ότι στο άμεσο μέλλον, θα μπορέσω να ξαναβρεθώ στα Χανιά για να παρουσιάσω περισσότερα έργα μου, σε μία έκθεση που θα διαρκέσει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα".

Ο ζωγράφος κατάγεται από τα Χανιά, αλλά ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη, όπου και διατηρεί μόνιμη γκαλερί. Έχει σπουδάσει σε Αθήνα και Ελβετία.

Ο Λευτέρης Αλεξάκης έχει δεχτεί και απεικονίσει στα έργα του όλες τις εικαστικές μορφές, από αφηρημένη ζωγραφική, παραστατική ζωγραφική, κατασκευές, ενώ αυτό που τον συναρπάζει και το καταθέτει στους πίνακές του είναι η αρχαία ελληνική τέχνη, την οποία προσπαθεί να την παρουσιάσει μέσα σε έναν κοσμικό χώρο για να δώσει το δυσυπόστατο της ελληνικής ζωγραφικής και τέχνης σε μία καινούργια μορφή. Ο εικαστικός του ρόλος προβάλλει σαν δωρική κολώνα γιομάτος συνείδηση και διακριτική σεμνότητα. Η οπτική ωστόσο και τα υλικά του την απαλλάσσουν από την τυχαία καθημερινότητα και της αποδίδουν την ποιητική διάστασή τους.